top of page

Hoe kom je aan een onderwerp als zelfdoding? Bij de minor storytelling binnen de opleiding Journalistiek krijg je vanaf dag 1 ingefluisterd dat je altijd moet kiezen voor een onderwerp dat dichtbij jezelf staat. Iets waar je oprecht in geïnteresseerd bent. Storytelling is het vertellen van een verhaal en het belangrijkste bij het vertellen van dat verhaal is emotie. Als jij er niets voor voelt, hoe moet iemand anders dat dan wel doen? Het advies was dan ook kies iets uit je omgeving. Als ik in mijn omgeving kijk, zie ik veel familieleden die zowel in het verleden als in het heden afhankelijk zijn van zorg, medicijnen, dokters en andere hulpverleners.

 

Mijn opa en mijn vader zijn een verhaal apart. Zij krijgen allebei zware medicijnen, hebben lichamelijke klachten, maar dat is niet het enige. De lichamelijke ziektes zijn te verklaren. Je wordt wel van de ene naar de andere dokter gestuurd, maar uiteindelijk is er een oplossing. De ziekte die mijn opa en mijn vader gemeen hebben, is niet te ‘genezen’ zoals men zou zeggen bij lichamelijke klachten. Ze zijn depressief en het zit allemaal in hun hoofd, tussen de oren. Mijn opa krijgt daarvoor antidepressiva, wat mijn vader ook heeft gehad tijdens zijn behandelingen bij de psycholoog, vóórdat hij EMDR therapie kreeg. Je ziet iemand die depressief is langzaam in de put wegzakken. Ik zag hoelang het duurde voor het stukje bij beetje beter ging met mijn vader…en vroeg me af of het altijd zo lang duurt om een ‘oplossing’ te vinden. Als er al een oplossing is. Depressies staan erom bekend dat ze meer dan eens terugkomen.

 

Een paar maanden geleden overleed het zusje van een vriendin van mij na een derde zelfmoordpoging. Toen ik dat hoorde was ik verbaasd. Ik wist in eerste instantie wel dat het niet goed met haar zusje ging, maar niet dat het al zo erg was. Maar het ergste was nog eigenlijk dat dit meisje al meerdere keren opgenomen was geweest, onder toezicht had gestaan van klinieken e.d. en toch tot drie keer toe een poging heeft kunnen doen om een einde aan haar leven te maken. Hoe kan dat? Waar zijn op die momenten dan de hulpverleners, de dokters en de psychiaters? Toen ik op zoek moest naar een onderwerp voor mijn afstudeerproductie kwam ik in eerste instantie terecht op de site van de Tweede Kamer. Ik was gewoon op zoek naar een actueel onderwerp en alsof ‘het lot’ het wilde, stond er ook een dossier over zelfdodingen.

 

Blijkbaar was het aantal zelfdodingen drastisch gestegen sinds de afgelopen paar jaar. Ik ging op zoek naar cijfers, verklaringen en kwam zo bij het CBS terecht. Zelfdoding: doodsoorzaak nummer 1 bij jongeren, steeds meer ouderen plegen zelfmoord en het totaal is gestegen van zo’n 1300 in 2007 naar 1800 zelfdodingen in 2013. De meest voorkomende oorzaak: psychische ziekte.Waarom zijn het er zo veel? En waarom is er wel bekend dat de oorzaak ligt bij een psychische ziekte, maar konden ze niet zien aankomen dat de persoon in kwestie zelfmoord ging plegen? Als ik dan kijk naar het aantal pogingen dat wordt gedaan per jaar, vind ik het totaal aantal suïcides nog laag. Toch is het raar dat die pogingen niet worden ‘voorkomen’ of ze nu daadwerkelijk lukken of niet. Vandaar de vraag: "Faalt de hulpverlening?"

 

Artikelen

http://www.destentor.nl/algemeen/specials/gezond-en-wetenschap/vaker-hulp-gezocht-om-zelfmoord-te-voorkomen-1.4925986

http://www.ggdflevoland.nl/client/1/?websiteid=1&contentid=7646

http://nos.nl/artikel/710496-zelfmoord-in-ggz-vaak-vermijdbaar.html

http://www.trouw.nl/tr/nl/4516/Gezondheid/article/detail/3840219/2015/01/29/Onderzoek-naar-suicide-hard-nodig.dhtml

http://nos.nl/artikel/2016029-miljoen-voor-onderzoek-naar-zelfmoorden.html

Waarom dit onderwerp?

Radioreportages

 

 Aflevering 1"Ik kon helemaal niks meer..."

 Aflevering 2"Ik had inderdaad het idee dat ik met wat  rotzooi uit het verleden zat."

 Aflevering 3"Als iemand echt wil, dan is voorkomen heel  moeilijk."

 Aflevering 4"Ze regelden wel eens een opname, maar voor  de rest... noem ik het alleen maar pappen en nat houden."

 Aflevering 5: "Een zelfmoordpoging is niet het falen van de hulpverlening."

 

"What is depression like?"

 

"It's like drowning. Except you can see everyone around you breathing."
 

Afstuderen 

 

Welkom allen! Het is dan eindelijk zo ver... ik mag gaan afstuderen. Deze site is het resultaat van (bijna) een half jaar ploeteren om een mooie productie op touw te zetten en ik zal hier dus ook meer toelichting geven over waarom ik het onderwerp "Depressie & Suïcide" heb gekozen, maar er komt uiteraard ook meer informatie over deze onderwerpen zelf op deze website. 

 

Ik ben er namelijk van overtuigd dat meer aandacht voor dit onderwerp kan leiden tot betere preventie van suïcide en dat mensen daardoor makkelijker hulp durven zoeken, mochten zij met depressieve of suïcidale gedachten rondlopen.

 

Ik heb gemerkt dat er veel (vaak verkeerde) aannames zijn rondom deze problematiek en ik hoop dat ik met deze site en uiteraard mijn radioreportageserie meer duidelijkheid kan geven rondom de hulpverlening bij deze problematiek.

bottom of page